...
Foto: Terje Pedersen

Over 250 rovdyr drept i fjor

I fjor ble 251 store rovdyr drept i Norge. Det er det høyeste tallet på over hundre år, ifølge tall fra Rovbasen.

Publisert 14.02.2012 kl 16:38 Oppdatert 14.02.2012 kl 18:16

Tips ein venn på e-post:

Det ble i fjor registrert drept 145 gauper, 79 jerver, 15 bjørner og ni ulver, ifølge tall fra Rovbasen. Man må tilbake til 1897 for å finne et så høyt tall, skriver Naturvernforbundets magasin Natur & Miljø.

De fleste rovdyrene i Norge blir tatt i lovlig jakt. 93 prosent av de store rovdyrene som ble drept i fjor, ble felt i kvotejakt, lisensjakt og skadefelling, viser tallene som bladet har innhentet.

I tillegg ble to dyr skutt i nødverge. Elleve ble påkjørt på vei og bane, to døde av sykdom og tre døde av andre årsaker. Ingen dyr ble drept ulovlig i fjor, ifølge Rovbasens dokumentasjon. Mandag opplyste imidlertid Økokrim at en mann i 30-årene er tiltalt for ulovlig felling av en ulv i Akershus i august i fjor.

Naturvernforbundets fagleder Arnodd Håpnes mener at antall drepte rovdyr er for høyt.

– Det er ingen andre arter som forvaltes på denne måten. Her er det opplagt at det er næringsinteresser som presser fram den store jakten. Hensynet til at dette er utrydningstruede dyr kommer i annen rekke, sier han.

Årets gaupejakt er nå i gang, med en kvote på 118 dyr. (ANB-NTB)

På framsida no


Sjå dei historiske bileta av jøkulløpet

Det gjekk fort då vatnet frå Nedre Demmevatn laga seg veg under breen, som til no har fungert som ein naturleg demning. HF var med då Statkraft og NVE hadde synfaring i området, og fekk stadfesta at alt vatnet hamna rett ned i Rembesdalsvatn.

...

Søkte etter japanar, sauebonde og dreng

Alle tre vart funne i god form i løpet av onsdag kveld og natt til torsdag.

Rask tjuveri-oppklaring

Politiet kom raskt på døra og fekk henta tilbake ein del av varene som var meldt stole frå ein butikk i Odda i går.

...

Jakting over heile Vidda

Statens naturoppsyn opplyser at det har vore jakt over heile Hardangervidda den siste veka, men åtvarar jegarar mot å stole for mykje på dyremeldingar på nett.