Foto: Terje Pedersen

Over 250 rovdyr drept i fjor

I fjor ble 251 store rovdyr drept i Norge. Det er det høyeste tallet på over hundre år, ifølge tall fra Rovbasen.
Publisert 14.02.2012 kl 15:38 Oppdatert 14.02.2012 kl 18:16

Tips en venn på e-post:

Det ble i fjor registrert drept 145 gauper, 79 jerver, 15 bjørner og ni ulver, ifølge tall fra Rovbasen. Man må tilbake til 1897 for å finne et så høyt tall, skriver Naturvernforbundets magasin Natur & Miljø.

De fleste rovdyrene i Norge blir tatt i lovlig jakt. 93 prosent av de store rovdyrene som ble drept i fjor, ble felt i kvotejakt, lisensjakt og skadefelling, viser tallene som bladet har innhentet.

I tillegg ble to dyr skutt i nødverge. Elleve ble påkjørt på vei og bane, to døde av sykdom og tre døde av andre årsaker. Ingen dyr ble drept ulovlig i fjor, ifølge Rovbasens dokumentasjon. Mandag opplyste imidlertid Økokrim at en mann i 30-årene er tiltalt for ulovlig felling av en ulv i Akershus i august i fjor.

Naturvernforbundets fagleder Arnodd Håpnes mener at antall drepte rovdyr er for høyt.

– Det er ingen andre arter som forvaltes på denne måten. Her er det opplagt at det er næringsinteresser som presser fram den store jakten. Hensynet til at dette er utrydningstruede dyr kommer i annen rekke, sier han.

Årets gaupejakt er nå i gang, med en kvote på 118 dyr. (ANB-NTB)

På forsiden nå


Vêret skapar utfordringar for skisenteret

Samanlikna med fjoråret auka besøket ved Røldal skisenter i vinterferien, men vind og snø har gjort sesongen utfordrande.

Næringslivet kan få ein omsetnad på 27 millionar kroner frå cruisenæringa

Aldri tidlegare har det vore cruiseskip i fjorden allereie i mars.

Stabile lesertall for Hardanger Folkeblad

Tirsdag ble opplags og lesertallene for alle landets aviser offentligjort. For Hardanger Folkeblad er lesertallene stabile - 13.000 leser vår avis jevnlig.

Badet kan bli stengt på kort varsel

Søndag ble badelystne møtt av stengte dører ved Odda Folkebad igjen. Badet er nå åpent men kan bli stengt på kort varsel.